Интервюта | 30.04.2020

Всеки трябва да остави цветна следа с живота си

Носителката на приза за женско предприемачество в бизнес конкурса на Fibank Татяна Бояджиева разказва за пътуването си до ЮАР, което беше част от наградата й

Антоанета Баева

 

Татяна Бояджиева e носител на приза „Най-успешна българка в бизнеса“ в последното издание на конкурса „Най-добра фирма на годината“, иницииран от Fibank. Тя е управител на „Гардения 2006” ООД - компания с 15-годишен опит в проектирането, градежа и поддръжката на закрити и открити дворни и паркови пространства.
Тази година към приза за женско предприемачество имаше и допълнителна награда - едноседмично делово пътуване до ЮАР с цел обмяна на опит и срещи с успели жени. Г-жа Бояджиева наскоро се върна от това бизнес пътуване, чийто домакин бе влиятелната бизнес дама от Южна Африка – Одри Мотупи.

 

Разкажете за посещението си в ЮАР – какво ви изненада, какво ви впечатли, какво научихте?
Изненада ме обратното движение. Най-приятната емоция беше зеленината, слънцето, топлото усещане, което създават хората. Ако кажат „добър ден“, непременно питат и „как си“, правят го сърдечно, с истинска емоция. По топлината на сърцата с тях си приличаме. Далечни сме като разстояние, но близки като душевност.
Впечатли ме начинът, по който са оформени цветно пространствата. Това, че има много даващи хора. Огромното разнообразие във всичко – само за няколко дни се докоснах до толкова различни неща. Програмата беше много наситена, нямах две нощи в един хотел.
Южна Африка ме плени с палитрата си от цветове - пиршество за сетивата и емоциите. Като национални характеристики те са много по-пъстри от нас. Ние сме благословени с това, че имаме вода, при тях недостигът се усеща – струята на чешмата не е пълна, както при нас - прави някаква фигурка, търси се дизайн и икономия. Винаги всичко се прави с мисъл за природата. Хората работят в тази посока – създават се растения, които искат по-малко поливане, за да се справят в естествените условия.

Имахте възможност лично да общувате с една забележителна бизнес дама – Одри Мотупи, която е партньор на конкурса на Fibank „Най-добра българска фирма“. Какво научихте от нея?
Впечатли ме, че въпреки многото й ангажименти, беше стиковала перфектно всичко. Тя е много позитивна, изключително фокусирана и организирана, изпипва детайлите, носи позитивност и топлина, които са като сияние - човек се чувства щастлив да работи с нея и да бъде част от обкръжението й.

На какво най-вече дължите своя успех като жена предприемач? Коя е основната му съставка?
Тази награда в конкурса на Fibank за мен е едно потвърждение отвън, че съм на прав път. Трудно е да направиш устойчив бизнес, предвид колко често се сменят някои типове магазини и какво се случва през годините. Необходими са упоритост, позитивизъм, вяра в идеите. Не е без значение и фактът, че моята професия е полезна и практична, а също и обществено отговорна – създаваме зелени площи в градска среда и работим по програми, свързани с обща европейска отговорност. Например: аз участвам в една програма, която се казва Green Cities for Sustainable Europe, и непрекъснато говорим колко е важно да има зеленина в градовете, където замърсяването е по-голямо и се създават топлинни острови. Може би именно тази обществена полза и огромната всеотдайност - моето работно време е поне 12 часа, са в основата на успеха.
Позитивизмът също винаги е част от успеха. Успелите хора, които познавам, са ведри - ако човек сам не си вярва, няма как да постигне целите си. Трудности има навсякъде. Това да стана видима в бизнес пространството, ми е коствало много във времето – изисква се огромна упоритост. Поела съм риска да се нагърбя с кредити, но вярвам в идеята си, в това, което правя, и в хората, с които работя.

Как се насочихте към този специфичен бизнес?
Аз съм ландшафтен архитект по образование, родом съм от Тетевен, където има невероятна природа – може би точно тя ми даде усета за красота и любовта към растенията и естествените неща. Ние ставаме все по-склонни да се завръщаме и да търсим връзката между човека и природата.

Какво отличава вашата компания от останалите на пазара?
Направихме продукта си видим - няма друга фирма в нашата сфера, която да има толкова представителен офис. Разполагаме с неголям градински център, в който ще намерите огромно разнообразие, имаме и разсадник в Пазарджишко. Създали сме и малки представителни пространства на различни места в България, а в София сме направили едно островче в града - на последната спирка на тролей N2.

Какъв път трябваше да извървите, за да създадете стабилна основа? От кого получихте най-голяма подкрепа?
Първа инвестиционна банка е институция, която помага идеите да се осъществят. В нея работят хора, които умеят да ти влязат под кожата и да ти дадат крила да растеш. Те са невероятен партньор, дават сигурност и предлагат наистина индивидуални продукти, съобразени с моята конкретна работа, с нейната сезонност – и така ми помагат за развитието и разширението на бизнеса ми. Винаги ме е подкрепяло семейството ми, моят съпруг, с когото си разпределяме отговорностите. Общата ни страст и любов са цветята.

Какви качества се изискват за една жена, за да управлява успешен бизнес ? Какви са предимствата на дамите?
Неслучайно на повечето снимки от бизнес събития ще видите повече мъже. Ние умеем да балансираме отговорностите и времето, успяваме да разпределяме вниманието и фокуса върху повече неща, делегираме по-добре отговорности – женското мислене е такова, защото ние отговаряме за много неща – деца, семейство, бизнес – и умеем да си разпределяме вниманието, да сме отговорни, гъвкави и полифункционални.

Какво ще посъветвате тези, на които предстои да развиват собствен бизнес?
Да не се страхуват, да вярват в идеите си. Не е страшно да се рискува, страшно е да седиш без работа, да не вярваш в себе си, да се чувстваш безполезен. Трябва да знаеш, че имаш цел, не е случайно, че си на този свят - трябва да оставиш цветна следа, пътека. Всеки човек е ценен сам по себе си.

Какво все още не сте успели да направите? Какво ви предстои като надграждане в бизнеса?
Един голям градински център с атракции за деца и възрастни, където да се докоснат до природата - място с кътове, в които хората да могат сами да си откъснат цветя, чай, билки, да обменят информация. Технологиите изместиха фокуса към виртуалното, но ще има завръщане към земята, към природата.

А успявате ли да намерите пазари извън България?
Опитваме се, но не е лесно. Цените при нас се стараем да са по-добри, но това, което ни пречи да излезем на международен пазар, е, че ни липсват обеми, самата ни държава е малка и ние работим за по-малък пазар. Когато пък увеличим обемите, тогава конкуренцията е много голяма, това не е въпрос само на продукция и качество, но и на допълнително създадени изкуствени европейски правила – например в нашия бранш сега всяко растение трябва да има паспорт. Водещи държави като Нидерландия и Германия изпълняват това изискване и сега го налагат като правило в ЕС. Така чуждите държави ни изместват от пазара, налагайки правила, за които е ясно, че е нужно време, за да бъдат внедрени.

Кое е любимо ви цвете?
Горската теменужка – дъхава, първа се появява в природата и дава невероятно усещане за пролет след зимата.

Какви са тенденциите за аранжировките и градината в момента?
В момента има период на пъстрота и това се усеща в аранжировките. Самите аранжировки носят повече духовни усещания.
Има модни тенденции наистина и те са много свързани с кашпи, дизайн на съдове и характерните цветови тенденции. При нас обаче битува усещане, че трябва да си откраднеш растението, за да се прихване и да го сложиш в пластмасова саксия. Ние все още не се водим от тенденциите, но развитието при нас е по-бурно и това се вижда във всички области – и в технологии, и в мода. За около 30 години се наблюдава огромен скок.
Бих пожелала на всички хора да бъдат позитивни, нека да поспрем, да се усмихнем, да си подарим цвете - емоцията от едно цвете с нищо не може да бъде заменена. Да се порадваме на пейзажа, на природата. Дайте храна на душата си с емоции, усетете мига, порадвайте се на цъфнало дърво.

Галерия

Интересувате се от кредит?
Заявете консултация с наш кредитен специалист и той ще отговори на всички Ваши въпроси!

Съгласен съм с обработването на предоставените от мен лични данни. Запознат съм с информацията по чл. 13 и чл. 14 от Общия регламент за защита на данните. Заяви консултация