Бизнес практики | 12.03.2018

Най-големите трудности пред жените предприемачи: как да ги преодолеете?


Предизвикателство №1 – Баланс между работата и дома

Макар с това да се сблъскват и мъже и жени, за жените предприемачи борбата е по-тежка. Жената обикновено е тази, която се грижи за домакинството. А когато трябва да върти и бизнеса и къщата, може да й дойде в повече. Тя трябва да се занимава не само със счетоводство и клиентски обаждания, но и с опаковане на училищни обяди и готвене на вечери. Без строг график и разпределяне на ангажиментите, жената предприемач може да не подвие крак от тъмно до тъмно.

Как да го преодолеем?
Ако работиш за друг, е лесно да загърбиш работата в края на деня. Щом притежаваш собствен бизнес, независимо дали голям или малък, работата те следва и у дома. А може да работиш и от вкъщи, което прави борбата още по-сложна.
За да постигнете равновесие, е важно да си определите работно време. Ако тепърва вдигате бизнеса на крака, може да се наложи да определите часове, в които не работите, вместо обратното. После просто следвайте разписанието.
Друг начин да балансирате между професионален и личен живот е да се отдавате изцяло на съответния момент. Ако работите, наистина се съсредоточете върху работата. Не мислете за проблемите у дома, нито какво трябва да купите от магазина на връщане от делова среща.
Когато сте у дома и прекарвате време със семейството, не проверявайте постоянно телефона или компютъра. Щом сте определили това време за близките си, не позволявайте на работата да ви изтръгне от тях.
Отделете си време за отдих и наслада от любимите развлечения. Няма нищо, което да помрачава радостта по-бързо, от „прегарянето” в работата.

Предизвикателство №2 – Страх от неуспех

Установено е, че страхът от неуспех е основен повод за безпокойство при жените предприемачи. Ние се чувстваме длъжни да успеем и да се докажем. Страхът от провал може да ни парализира и спре от предприемане на стъпки, необходими за постигане на успех в бизнеса.
Боим се какво ще кажат другите ако се провалим, как ще се почувстваме ние самите, как ще продължим да си плащаме сметките. Много жени страдат от липса на самочувствие или постоянно се мерят с другите, което само усилва страха от провал.
Когато ни се струва, че всичко зависи от постигането на успех в бизнеса, това наистина може да се превърне в проблем.

Как да го преодолеем?
Първата стъпка е да променим виждането си за неуспеха. Един неуспех още не е краят на света. Всъщност, ако погледнете най-успешните мъже и жени в бизнеса, те обикновено имат зад гърба си серия от неуспехи.
Уолт Дисни търпи делови провал и обявява фалит, преди да изгради империята "Дисни". Милтън Хърши има много неуспешни начинания, преди най-сетне да изплува с шоколадената компания „Хърши”.
Дж. К. Роулинг, прочула се с историята за Хари Потър, е била отхвърляна 12 пъти, преди да успее да намери издателство, което да публикува ръкописа й. Списъкът може да бъде продължен още и още, но урокът е един и същ. Трябва да използваме провала като стимул към успеха.
Престанете да гледате на неуспехите като на нещо крайно и необратимо. Напротив, прегърнете ги, поучете се от тях и ги използвайте, за да промените начина, по който се движите напред.

Предизвикателство №3 – Изграждане на мрежа от контакти

Добрите контакти са важни за бизнеса. Те му помагат да се развива по начин, който трудно бихме постигнали иначе. Но за жените предприемачи изграждането на мрежа от контакти е по-трудно, отколкото за мъжете.
Част от причината е, че повечето бизнесмени са мъже. В зависимост от мястото, където живеете, намирането на други жени, с които да общувате и да обменяте идеи може да се окаже сложно.
Към това следва да прибавим и фактора, че много от срещите и мероприятията, на които се установяват контакти, се състоят вечер, след работа. За една жена може да е трудно до ги посещава, ако семейството й я очаква вкъщи.

Как да го преодолеем?
Първо, не се притеснявайте да посещавате браншови мероприятия, когато можете. Много хора се чувстват неловко на тези събития. Ако ще присъствате, съставете си стратегия за онова, което искате да постигнете. Помислете с кого искате да се свържете.
Веднъж озовали се там, след като се представите, започнете да задавате въпроси. Хората обичат да говорят за себе си и ако ги попитате с какво можете да им помогнете в бизнеса, има добър шанс и те да сторят същото за вас.
Второ, възползвайте се от интернет. Има много начини да се свържете с други собственици на бизнеси чрез платформи като Facebook, LinkedIn и Alignable. Потърсете контакт с други фирми и жени предприемачи от вашия регион.

Предизвикателство №4 – Справяне с всичко накуп

Едно от най-сериозните предизвикателства, с които се сблъскват жените, навлизащи в бизнеса, е навлизането във всички подробности. Има толкова много въпроси, свързани със стартирането и управлението на една фирма. Повечето стартиращи предприемачи не разполагат с бюджет за наемане на пълен персонал, което означава, че всички роли падат върху техните плещи.
Като собственик, вие отговаряте за продажбите, маркетинга, клиентското обслужване, счетоводство и всички аспекти, свързани с правния статут на фирмата. Как да превърнете своята идея в печеливш бизнес? Задачата може наистина да ви се стори непосилна.

Как да го преодолеем?
Най-добрият начин е да си подготвите домашното и да се поучите от онези, които вече са изминали пътя преди вас. Естествено е, че не сте се родили научени как да градите собствен бизнес. Това е напълно в реда на нещата. Използвайте наличните ресурси, които да ви преведат през процеса.

Ако сте готови да започнете пътешествието към това сами да си бъдете шеф и да обичате това, което вършите, има поне две решения за Вас: книга, която да улесни жените, желаещи да започнат и ръководят собствен бизнес - Being Your Own Boss: How to Start Up a Business („Станете свой собствен шеф: Как да започнете бизнес”), която ще ви преведе през целия процес и ще отговори на всички въпроси.

Или да се запознаете с новата специална програма на Fibank – Smart Lady, която е насочена към жените в бизнеса: https://www.fibank.bg/bg/biznes-programa-smart-lady/page/4544#nasheto-predlojenie.

Тя е плод на проучвания и разговори с експерти и бизнес дами и е компилация не само от възможности за кредитиране, насочени към бизнес дамите, но включва в себе си и редица други финансови и нефинансови решения, които да предложат на дамите подкрепа, сигурност и спокойствие.

Започнете още днес, за да постигнете бизнес мечтите си.

 

Интересувате се от кредит?
Заявете консултация с наш кредитен специалист и той ще отговори на всички Ваши въпроси!

Съгласен съм с обработването на предоставените от мен лични данни. Запознат съм с информацията по чл. 13 и чл. 14 от Общия регламент за защита на данните. Заяви консултация