Любопитно | 08.11.2019

Тайната формула на здравето

Или как и защо азотният оксид се оказа по-важен от кислорода и абсолютната нова звезда в медицината

Лилия Попова, сп. "Жената днес"


Първото нещо, което направих, след като кацнах на летището от Виена, където бях на журналистически семинар в най-голямата частна болница Wiener Privatklinik, е да вляза в аптеката и да си купя L-Argininе, Витамин К2, Витамин D3, калций и MSM, т.е. органична сяра.

В продължение на 3 дни група журналисти от България се срещнахме и разговаряхме с водещите професори в болницата – светила в медицината и университетски преподаватели.
Докато слушахме за най-новите достижения в медицината и лечението, което получават пациентите тук, и обикаляхме модерната болница с вид на луксозен хотел, сравненията с качеството на лечение в България неминуемо идваха на дневен ред. Например: тук единствено в Централна Европа болните от рак се лекуват от международно известни специалисти в областта на онкологията – с модерната имунотерапия, както и с т.нар. таргетни терапии – целенасочени, персонализирани лечения, базирани на сложна генетична диагностика на туморния профил, и с класическите химиотерапии.
Защо си купих тутакси шишенца с L-Argininе, Витамин К2, Витамин D3, калций и сяра?

„Виновник“ е проф. д-р Ихор Хук,

висок, строен и представителен мъж около 60-те, завеждащ отделението по хирургия и международно известен с опита си в съдовата хирургия и операциите си на бъбречни трансплантации, извършени в Университетската болница във Виена.

 

Шънт (shunt) процедурите за пациенти на диализа също са част от неговия клиничен репертоар. В своята академична кариера той е автор на повече от 300 публикации в професионални списания от най-висок клас.
Проф. Хук, истинско светило в областта на сърдечносъдовите болести, с 45-годишен лекарски стаж избра да не ни впечатли със сложните си хирургически операции, а да ни разкаже ясно и разбираемо, като във
филм на National Geographic,
с примери още от зараждането на живота, кои са най-важните неща, неща, които да правим за себе си и да приемаме с храната или като добавки, за да бъдем здрави и във форма дълги години.
„Знаете, че атеросклерозата е убиец номер 1 в света – не ракът, не грипът, а именно атеросклерозата е най-масовият убиец. Инсултите, инфарктите и периферните съдови болести. Защо хората се разболяват от атеросклероза? Кои са рисковите фактори? Веднага се сещате за пушенето, диабета, храненето, затлъстяването, високото кръвно. Но най-важният рисков фактор е, че през XXI век хората не се движат.
30% от вашето здраве е във вашите ръце,
винаги го казвам. Ако се занимавате със спорт през ден, три пъти седмично по 1 час, 30% от здравето ви ще е във вашите ръце. Няма нито едно лекарство на света, което може да ви даде толкова здраве. Аз лично тичам три пъти седмично най-малко по 10 километра на хълмовете около Виена. Не ми казвайте, че като работите в градината си, се движите. Трябва поне 1 час да плувате, играете тенис, тичате. В краен случай ходете пеша, но всеки ден поне по 50 минути. И знаете ли, когато започнете да го правите, ще ви хареса, тялото ви ще започне да го иска, ще се чувствате добре след физическите упражнения. Това е най-рисковият фактор, за който обикновено не говорим, а 30% от здравето ни зависи от физическите упражнения.
От колко години мислите, че познаваме артериалната система – сърцето, съдовете, кръвообращението? Още Аристотел е знаел, че хората имат кръвоносни съдове, но не е знаел разликата между артерии и вени. Едва през XVII век сме разбрали за сърдечносъдовата система – през 1664 година. Успешното лечение на атеросклерозата е едва от XX век.

Но как се развива атеросклерозата, кои са важните молекули от биохимична гледна точка? Какво казва науката за нашата поява?
Животът на планетата започва преди милиони години с няколко фундаментални елемента – кислород, въглерод, водород, азот и сяра. Животът започва от микромолекули, на микрониво. В азотния оксид например имаме един атом азот и един кислород. Всички тези молекули са газове. Колко клетки имаме в тялото си? Всеки човек е съставен от около 60 милиарда клетки. И всички те съдържат тези три молекули –
водород, азот и кислород.
Без тях не бихте могли да мислите, сърцето ви не би работило. Аз ги наричам „Тримата мускетари“, защото те се бият за нас, в нашите тела от 4,5 милиарда години.
Има две пътеки, по които се развива животът. На сушата, чрез фотосинтезата, благодарение на енергията на слънцето – ако го изключим, нищо не би оцеляло. Втората е дълбоко в океаните – синтезът на онзи миризлив газ, познат ни от яйцата – въглероден сулфид. Синтезът без слънце наричаме хемосинтеза.
Животът възниква по тези две пътеки, за да се появим накрая ние тук с човешките си тела.
Помислете отново за тримата охранители, които са в клетките ни – те не са случайно там, природата никога не прави случайни неща, животът е резултат от много ясни и стриктни правила. 99% от нашето тяло се състои само от 6 елемента –
кислород, въглерод, водород, азот, калций и фосфор.
Само 1% от тялото ни са магнезий, калий, хлор, натрий. Какво закусихте тази сутрин? Искам да знам дали сте получили достатъчно азот и калций с храната си. Сирене, яйца и домати. Значи сте си набавили малко калций, защото, знаете, калцият се намира в млечните продукти. Малко фосфор от яйцата, но никакъв азот. В тези храни няма азот.
Ако отидете на лекар, защото имате крампи в краката например, какво ще ви препоръча? Магнезий. Но вижте какво количество магнезий има в тялото. 0.05% . Лекарят няма да ви каже, че имате 40 пъти повече сяра в себе си – помислете за газа въглероден сулфид. 40 пъти повече. Как да си набавите въглероден сулфид? Какво трябва да ядете? Коя храна има най-високо съдържание?
Лук, чесън и кафе!
Но кафе без мляко, защото сложите ли мляко, му отнемате антиоксидантите, това е химия. Но и няма как да изядете половин килограм чесън или лук. А дори и да го изядете, това няма да е лукът, който баба ви е яла, защото вече има доста химия в селското стопанство, която изсмуква въглеродния сулфид от лука.
Да поговорим за най-важния елемент. Азот. В тялото си имаме 600 пъти повече азот, отколкото магнезий, а
азотният оксид е една от най-важните молекули за живота.
Когато се храните, трябва да мислите, че тялото ви се нуждае от определени количества елементи. Затова и се храним всеки ден – за да си ги набавим. Но затова трябва да мислим какво ядем и в какви количества. Само за кислорода не е нужно да мислим, защото дишаме. За всичките останали 6 елемента трябва да мислим, а не просто да пием хапчета с магнезий, желязо, цинк или селен по препоръка на някой доктор. Който вероятно не ви е казал колко е важен азотът.
Въпрос, който задавам на моите студенти: Кое е по-важно за човешкия живот – кислородът или азотният оксид? 99% от студентите казват, че е кислородът. Връщам ги на поправителна сесия. Погледнете сърцето. Ако махна от сърцето и азотния оксид, ще умрете незабавно, няма да има нито един удар повече. Ако отнема кислорода, то няколко минути сърцето ви ще продължи да работи. Така че – кой е по-важен?
Азотният оксид. Дългосрочната ви памет също така работи само ако имате достатъчно азотен оксид в мозъка си. Наричаме го невротрансмитер – той предава и кодира информация в нашите мозъци. Ако имате достатъчно азотен оксид в мозъка си,
никога няма да се разболеете от Алцхаймер,
Паркинсон, множествена склероза. Още по-важен e за нашата имунна система – всички тези клетки, които се борят за нас. И те използват азотен оксид – ако не приемате достатъчно азот, няма да произвеждате достатъчно азотен оксид и имунна та ви система се срива – и се разболявате от грип, рак и т.н.

Азотният оксид е по-важен от кислорода. Това е чистата биохимия. А следващият въпрос е как да си набавим азотен оксид в клетките? Имаме хранене и чрез него. Знаете, че нашите протеини са изградени от 22 аминокиселини. Нашата структура се дължи на протеините, не на въглехидратите и мазнините. Една от тези 22 аминокиселини е L-Argininе. Ако погледнете в структурата на тази аминокиселина, ще видите, че в нея има много азотен оксид. И от тази аминокиселина, под контрола на ензимите, кислорода, Витамин К2 и калция – се синтезира азотен оксид. Ако калцият не идва в клетките, дори и да имате L-Argininе, кислород и ензими – реакция няма да започне.
Виждате колко са важни млякото и сиренето, защото в тях имаме калций. Калцият е най-важният катион. Когато имаме всичко това, започва синтезът на азотен оксид. И това знание открихме едва в края на XX век. Преди 20 години откритието за
ролята на азотния оксид получи Нобелова награда.
(За откритията и разработките си за ролята на азотния оксид Робърт Фърчгот, Луис Игнаро и Ферид Мурад получават Нобелова награда през 1998 година, бел.авт.)
Следващият въпрос е в коя храна имаме достатъчно LArginine? Защото никъде няма чист азотен оксид. В месото има малко. Най-високата концентрация е в тиквите, следвани от ядките. Ядките са много подобни на мозъка ни. Природата е много умна – създала е храна за всеки орган и хората са го знаели от древни времена. В 100 грама тиква имаме 500 микрограма L-Arginine, а в 100 грама ядки – 200-250. Можете ли да ядете големи количества всеки ден? Аз лично приемам L-Arginine на капсули. И си ръся салатата с тиквени семки.
Нужен ни е всеки ден, не понякога, защото и докато сме будни, и докато спим тялото ни работи и се нуждаем от азотен оксид. Ако не приемате достатъчно L-Arginine и имате 60 милиарда клетки, които го чакат, защото искат да получат азотен оксид, системата колабира и вместо азотен оксид, нашият мускетар, бранител и гард на системата, те синтезират оксидантни радикали, които аз наричам терористи, които ни убиват.
И сега виждате защо е толкова важно да получавате достатъчно L-Arginine всеки ден. Всеки ден. Не просто веднъж седмично. Това е част от физиологията. Няма нито един орган, като се започне с мозъка, нервната система, сърцето, бъбреците, сексуалната функция, гастрочревната, имунната система, нито един орган, който да не е зависим от нея. Азотният оксид е много малък, само 2 атома, и може да премине през всички мембрани на тялото.
Споменах вече някои от най-важните фактори в синтезата на азотен оксид. L-Arginine е много важен – като една от 22-те аминокиселини в тялото и тази, от която се синтезира азотният оксид. Но той е едното колело на автомобила, само с едно колело няма да шофирате добре. Второто е
калцият – ако не идва в клетките,
дори и да имате L-Arginine, реакцията няма да стартира. Нужен ви е калций. От колко калций се нуждаете дневно? Ако сте на почивка на Канарските острови и си почивате, 1000 мг калций са достатъчни. Ако работите, се нуждаете от 1500 – 2000 мг, в зависимост от това колко сте активни. Ако го приемате на капсули, знаете колко сте получили. Калцият е жизненоважен – без калций няма живот.
Помните ли как като деца трябваше да пиете витамин D 3? Срещу рахит. Това е знание от XVII век. Тогава британските лекари забелязали, че сред децата на аристократите, които ходят в Италия, Испания, места със слънце, няма толкова много рахит. И установили, че слънцето доставя това здраве. Днес знаем много повече. Но дори и да сте цял ден на слънце голи, ще получите само 30% от Витамин D, от който се нуждаете. 70% идват с храната. Къде има Витамин D в храната? В мазната риба. Но само след 2 седмици няма да можете да гледате мазната риба. Можете ли всеки ден да ядете 300-400 грама сьомга?
И затова е добре да взимате добавки на хапчета – знаете какво взимате и в какво количество. Витамин D е много повече от витамин, вече го наричаме хормон, хормонът е като генералът в армията, стратегическа личност, която взема решения как да управлява армията, а витамините са само войниците. Витамин D или хормонът D3 e отговорен за усвояването на калция.
Мерили ли сте концентрацията на Витамин D?
Ако приемате калций, Витамин D помага за усвояването му и достигането му до различните органи.

И последното колело на колата е Витамин К2 – той е отговорен за калция. Къде имаме най-много калций? В костите. Няма да получите остеопороза, ако приемате достатъчно Витамин К2. В коя храна има най-много Витамин К2?
Това е японската храна натто.
А в Европа тази храна я няма. Затова е задължително да приемаме Витамин К2 всеки ден като добавка.
И всички тези четири колела ни дават оптималната система за синтез на азотен оксид. Без едно от тях не бихме могли да управляваме автомобила. Аз лично използвам и препоръчвам да използвате добавки, защото с храната не може да си набавите достатъчно Витамин К2, Витамин D 3, L-Argininе и калций, за да синтезирате нужния за тялото ви азотен оксид.
В продължение на много години лекарите препоръчват само 2 капки Витамин D 3 дневно. Което е нещо като 800 единици. А аз лично приемам дневно между 6000 и 8000 единици. И съм жив и в добро здраве. Както вече казах, преди 20 години Нобеловата награда бе връчена за ролята на азотния оксид, но едва сега лекарите започват да осъзнават и доказват колко са важни тези четири елемента за синтеза му. И това от теоретично знание трябва да се превърне в практика.
Следващата Нобелова награда за медицина ще е за сярата
– тя подкрепя синтеза на азотен оксид, но също така има своя биологична функция, която чак сега откриваме. Например в онкологията – аз съм шокиран от резултатите след 45 години в медицината. На всички пациенти с рак давам сяра и те се преборват.
Защо е важна сярата? Всеки знае колко е важен инсулинът. Инсулинът е протеин, но инсулинът е и хормон. Стратегическа молекула. Винаги трябва да гледате структурата. Протеин, съставен от аминокиселини.
Ако загуби структурата си, формата, губи своята биологическа функция. Какво запазва структурата на инсулина? Сярата. Ако не приемате достатъчно сяра, инсулинът ви се срива. Това е една от причините защо имаме толкова много диабет. Както споменах, най-много сяра има в лука, чесъна и чистото кафе.
И нещо важно за жените. Всички знаем какво е колагенът – 30% от нашите протеини са колаген, изграден от аминокиселини. Но структурата на колагена се пази от сярата. Ако не е достатъчно сярата – кожата, ноктите, косата ще страдат. Аз лично приемам 30 грама сяра дневно, на прах, разтворена във вода. Не е вкусна, но се понася.“

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ДОЗИ
Дозите са индивидуални, но общо взето за работещ човек на средна възраст са следните:

L-arginine плюс Citrulline 4-8 г на ден, плюс тиква, ядки и други храни.

Калций – между 500 и 1000 mg плюс млечни продукти

Витамин D3 – между 10 000 и 20 000 IU

Витамин K2 – 200 микрограма

Снимка: Alexander Kasimir

Галерия

Интересувате се от кредит?
Заявете консултация с наш кредитен специалист и той ще отговори на всички Ваши въпроси!

Съгласен съм с обработването на предоставените от мен лични данни. Запознат съм с информацията по чл. 13 и чл. 14 от Общия регламент за защита на данните. Заяви консултация