Новини | 22.05.2024

Лейди Блеър за програмата Smart Lady на Fibank: Иновативна инициатива и прекрасна общност

Текст Мира Баджева, Жената днес

В елегантния интериор на столичния Residence Exclusive Club, докато опитваха изискани български и европейски специалитети, участниците в срещата обсъдиха още стереотипите, на които се натъкват жените у нас и по света при стартирането и развиването на свой собствен бизнес, тяхната необходимост от по-голяма увереност и обществено разбиране, от надграждане на уменията им чрез обучения и менторство, нуждата им от по-лесен достъп до финансиране и от формиране на подкрепящи мрежи и общества.

В срещата се включиха още изпълнителният директор на Cherie Blair Foundation for Women Дивия О’Конър и Ивайло Димитров, старши съдружник в правната компания на лейди Блеър (Omnia Strategy LLP), а от страна на домакините от Fibank и програмата Smart Lady присъстваха главният изпълнителен директор на банката Никола Бакалов и Илона Станева, директор „Маркетинг и реклама”. Специални гости на събитието бяха още дами с финансирани от Smart Lady бизнеси и участнички в националната програма „Менторите БГ”, подкрепяна финансово от Fibank.

“За мен бе огромно удоволствие да се срещна с общността на Smart Lady и да се запозная с невероятните истории на всички присъстващи. Поздравявам Първа инвестиционна банка за тази прекрасна инициатива, движена от иновативното мислене”, сподели лейди Блеър, адвокат с утвърден международен авторитет, социален предприемач, съпруга на дългогодишния британски премиер Тони Блеър, майка на 4 деца и баба на 8.

Всепризнат защитник на човешките права, Шери Блеър основава своята фондация през 2008 г. и оттогава заедно с партньорите си променя бъдещето на над 250 000 жени от повече от 100 държави по света с ниски и средни доходи. С помощта на глобалната си менторска платформа, образователното мобилно приложение HerVenture и обучителните програми за жени, Cherie Blair Foundation стимулира женския успех в бизнеса и позитивното му въздействие върху локалните общности, икономики и околна среда.

Мисията на нейната фондация да подкрепя и образова жените предприемачи и да разгръща потенциала им чрез достъп до средства, технологии и ноу-хау я приближава максимално до философията на Smart Lady, чиято общност включва повече от 1100 българки със стартиращи или вече съществуващи компании. Fibank – една от най-големите банки в България с мажоритарни акционери Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, е инвестирала над 120 млн. лв. в Smart Lady с фокус върху развитието на жените в бизнеса. Освен банкови продукти с преференциални условия програмата им осигурява и достъп до менторски сесии и обучения.

Подкрепата на бизнеси с устойчив производствен цикъл е друга ценност, която свързва Smart Lady и Cherie Blair Foundation for Women. Чрез създадения през 2021 г. Sustainable Lady Fund програмата на Първа инвестиционна банка застана зад 12 дами, чиито проекти варират от авиация и търговия, през социални услуги и земеделие, до еко животновъдство.

„Целта на програмата Smart Lady беше да се превърне в доверен партньор на жените предприемачи. През първите години фокусът ни беше в това да насърчим жените да стартират и развиват бизнес, давайки им не само идеалния продукт, но и подкрепата, от която се нуждаят под формата на дамска бизнес общност, съпричастност, обучения и тренинги. В последните години се стремим да стимулираме женското предприемачество за устойчив преход към кръгова икономика, повишавайки дигиталните умения на дамите от бизнеса за намиране на устойчиви решения”, разказа пред лейди Блеър Илона Станева, директор „Маркетинг и реклама” във Fibank.

С мисъл за отпечатъка на предприятията им върху околната среда се обучават и кандидатките в текущата Национална менторска програма на Българската търговско-промишлена палата – „Менторите БГ”, подкрепяна от Smart Lady. От старта си през 2023 г. до сега тя е притегателен център за обучение на над 110 участнички, сред които и три дами от Афганистан, Йемен и Украйна, избрани да се обучават в програмата от Върховния комисариат за бежанците на ООН в България.

Бежанките с разтърсващи истории присъстваха също на обяда с Шери Блеър и разказаха лично за своите перипетии и за новите възможности за собствен бизнес и финансова независимост, които са намерили в България. Сред трите млади жени бе Сара Фаизи, самотна майка на две момчета, която след много изпитания по пътя към България днес е собственик на единствения афгански ресторант у нас.

Младата Сара Алкаф от Йемен живее от години в България и реставрира заедно със семейството си и с доброволци мебели, които подарява на бежанци в нужда. Освен това работи върху реализацията на идеята си да отвори заведение, където да предлага йеменско кафе – едно от най-добрите като качества в света, но малко познато. Икономистката Елена Медведик от Украйна също в момента гради свой собствен бизнес, започвайки всичко отначало у нас заради войната в родината й. Българските предприемачки Татяна Бояджиева и Десислава Китова на свой ред разказаха за успешния си устойчив бизнес – в озеленяването и земеделието – и за трудностите, с които се сблъскват в тези сфери. 

Лейди Блеър бе впечатлена и слушаше с внимание всички разкази на участничките, задаваше въпроси за децата и семействата им, за мечтите и целите им, и накрая увери развълнуваните от срещата дами, че няма да забрави думите и лицата им. Защото добрите примери и вдъхновяващите истории трябва да бъдат предавани нататък, особено когато става дума за парливи теми като равнопоставеността и овластяването на женския талант в бизнеса. Според Шери Блеър глобалните компании съвсем не се възползват от скрития потенциал на жените предприемачи, защото, ако двата пола участват равностойно в бизнеса, световният БВП би могъл да се повиши с между 3 и 6 на сто, което би донесло на глобалната икономика ръст от 2,5 трилиона до 5 трилиона долара годишно.

Домакините от програмата Smart Lady на Fibank пък бяха заинтригувани от мобилното приложение HerVenture, разработено от Фондацията на Шери Блеър за жените. То е една от водещите програми на организацията за дистанционно и безплатно обучение на жените от микро и малки предприятия, които искат да започнат свой бизнес, търсят финансиране и достъп до пазари, опират се в начинанията си на електронната търговия. Досега от програмата са се възползвали десетки хиляди жени по света. Мобилното приложение HerVenture се радва най-вече на голям успех там, където е достъпно на местния език. От Smart Lady обещаха да потърсят дигитални решения как да адаптират приложението и към българската действителност, и то да бъде преведено на български, за да се използва за трупане на бизнес умения и от нашите сънароднички.

Галерия

Интересувате се от кредит?
Заявете консултация с наш кредитен специалист и той ще отговори на всички Ваши въпроси!

Съгласен съм с обработването на предоставените от мен лични данни. Запознат съм с информацията по чл. 13 и чл. 14 от Общия регламент за защита на данните. Заяви консултация