Интервюта | 02.05.2019

Държавата е длъжник на българския бизнес

Мира Баджева, сп. "Жената днес"

Симона Сребранова е управител на „Симонас Кардс“ – водещия български производител на банкови, безконтактни и gift карти. Тя получи в края на миналата година наградата за женско предприемачество в престижния конкурс „Най-добра българска фирма“, организиран вече 7 години от Fibank. Завършила е математика и информатика в СУ. Майка на две дъщери.

Г-жо Сребранова, в края на миналата година бяхте обявена за „Най-успешна българка в бизнеса“. Как ви се отрази това отличие – зарадва ли ви, натовари ли ви с по-големи очаквания от страна на околните?

Честно казано, този приз ме изненада много и ме завари напълно неподготвена. Едва след като авторитетното жури на конкурса „Най-добра българска фирма“ посочи именно мен сред толкова много жени, управляващи различни успешни бизнеси, си дадох сметка за огромното количество труд и време, които с екипа ми сме посветили за развитието на бизнеса през изминалите 10 години.
През съзнанието ми като на лента преминаха най-вълнуващите моменти, емоциите при взимането на ключови решения, осъзнаването на отговорностите при старта на производството на пластмасови карти и карти с магнитна лента и чип. Спомних си процеса по проектиране и изграждане на завода в Кюстендил, инсталирането на оборудването, безсънните нощи, докато работехме цял месец по първата поръчка за мой партньор от Румъния. Преживях пак студения душ при началното тестване на внедрената технология, след което стана ясно, че за да сме конкурентни на западния пазар, трябва да заменим максимално бързо процеса на печатане на водна основа с печат на базата на сух офсет.
Изпитах отново гордост от признанието на одиторите от Mastercard, че заводът ни е първият сертифициран от тях, който е изграден според всичките им изисквания без услугите на консултанти. Припомних си колко много ми костваше проучването и изпълнението на всички детайли, свързани с процедурите за сигурност и организация на работата. Знаех, че средствата, с които създавахме завода, са с порядък по-малко от парите, с които правят подобно предприятие на Запад. Но, благодарение на способните ни инженери и програмисти, ние използвахме механиките на закупените втора ръка машини и направихме нови управления (платки и програми), които накараха старото оборудване да заработи прецизно, давайки ни възможност да създадем конкурентен на западния продукт.
Зарадва ме фактът, че персоналът ни междувременно е нараснал многократно, че политиката ни за професионално обучение на хората даде възможност да реализираме затворено технологично производство, без подизпълнители. А това е задължително условие при производството на пластмасови карти – било то безконтактни, банкови или небанкови.
Сега очакванията – и на служителите ни, и на нашите партньори потребители на карти – са нараснали съществено. Затова постоянно подобряваме системите за управление и контрол на качеството, внедряваме нови продукти и услуги. Това се приема с разбиране от персонала – всеки от служителите влага много усилия, за да се наложим успешно на пазара. Мисията ни е да бъдем надежден партньор на всички, които не правят компромиси с качеството.

Вашата компания „Симонас Кардс“ е производител на идентификационни, банкови и gift карти. Как се насочихте към този специфичен бизнес? И кое ви донесе днешното признание?

Да, Симонас Кардс ЕООД е българският производител на пластмасови карти – както банкови, небанкови и идентификационни, така и карти с безконтактен (RFID) чип. Имаме внедрена технология за цифрова персонализация на картите, за енкодиране (запис на магнитна лента и чип), за съпоставяне на видими (отпечатани) и невидими (енкодирани) персонализирани данни.
Към този бизнес се насочих абсолютно случайно. Завършила съм информатика в СУ „Св. Климент Охридски“ и в началото се занимавах със софтуер за машини за персонализация на карти в банките. Видях, че финансовите институции имат персонализационни центрове, но доставят картите от чужбина и така у мен се роди идеята да направя завод за производство на пластиките със или без магнитна лента и чип у нас, в България.
Ограниченият ресурс (паричен, технологичен, човешки), с който трябваше да създадем завода, както и необходимостта да се справяме с конкуренцията на западните производители, ни принудиха да сме изключително гъвкави и да търсим празни ниши в бизнеса. Успехът и днешното признание се дължат на безкомпромисния контрол на качеството на произвежданите от нас карти и на изключително високия ни професионализъм при обслужването на клиентите.

Какъв път трябваше да извървите, за да реализирате идеите си? От кого получихте най-голяма подкрепа?

От възникването на идеята за изграждане на завод до реализацията й изминаха 7 години. През тях проучвах технологията, необходимите машини, процесите, дефинирах предимствата, които впоследствие ни дадоха възможност да привлечем клиенти, обслужвани по-рано от нашите конкуренти. Едно от големите предизвикателства бе осигуряването на финансиране на проекта. Благодарна съм на Първа Инвестиционна Банка, че оцени идеята и финансира изграждането на завода и оборудването, но освен това осигури оборотни средства за покупка на високотехнологичната цифрова техника, която ни тласна напред в развитието.

Управлявате фирма, която произвежда 20 млн. карти годишно – какви качества се изискват за това? И кое отличава вашата компания от останалите на пазара?

Управлението на фирма изисква широк кръг познания, добра интуиция и усет за тенденциите на пазара и за нуждите на клиентите, а освен това – прекрасна комуникация със служителите, както и умения за тяхната мотивация.
Що се отнася до Симонас Кардс ЕООД, отличаваме се от останалите производители на пластмасови карти по типа поръчки, които изпълняваме, с консултантската дейност, която извършваме при обслужване на клиентите, с кратките срокове за производство и изключително високото качество на продуктите ни.

Имате голям опит на международния пазар – какво показва сравнението на бизнес средата у нас и навън?

Над 95% от произведените от нас пластмасови карти изнасяме предимно в страните от Eвросъюза. За българския пазар работим малко – заради сравнително малкия брой проекти, базирани върху използването на карти. Друга причина е, че в институциите у нас липсва осмисляне на необходимостта от подкрепа на българския бизнес, както и от използването на качествен продукт. Пред реализацията ни на родния пазар има и конюнктурни пречки: например, един от големите потребители на безконтактни карти в България – Центърът за градска мобилност – предпочита да работи с фирма, доставяща картите за метрото от Близкия изток, вместо да подкрепи местен производител, който създава работни места в България и плаща данъци тук.

Как стои вашата компания на фона на динамичния глобален пазар?

Международният пазар и нуждите на клиентите, ползващи карти, се променят бързо наистина и моята задача е да насочвам технологията и производството към онези продукти, които са най-търсени на пазара. А в момента пазарът – не само за карти, но и в глобален план – търси малки тиражи, всеки с някакви уникални характеристики, търси персонализирани продукти, които се произвеждат и доставят бързо.
На базата на собствения си опит, кое смятате за най-трудно за една жена, която прави бизнес и управлява голяма компания?
Управлението на фирма е отговорност. Отговорността е както към дългогодишния труд и постигнатите до момента резултати, така и към хората, участващи в създаването и развитието на компанията. Трябва да съумееш, въпреки че си жена, да вдъхваш увереност в успеха и в бъдещето. Независимо от трудностите, които неминуемо съпътстват всеки бизнес.

А какви са според вас предимствата на дамите в бизнеса?

На жените в бизнеса помагат вродената им прецизност, усетът към детайла, способността им да довършват нещата докрай и да изпълняват паралелно сравнително голям брой задачи. Чарът, разбира се, също е предимство.
От миналата година Fibank лансира специална своя програма – Smart Lady, насочена към жените предприемачи, за да ги подкрепи в първите им бизнес стъпки или в новите им проекти. Какво ще посъветвате дамите, на които предстои да развиват собствен бизнес?
Програмата Smart Lady е изключително подходяща за жени, започващи нов бизнес или насочващи се към нови проекти. Програмата им помага и създава облекчени условия в периода на майчинство, осигурява грижа за здравето им чрез различни видове застраховки, чрез нея жените предприемачи могат да получат лесен достъп до кредит чрез включената в програмата кредитна карта и др.

Бяхте оценена от авторитетно жури, но вие лично как измервате своя персонален и професионален успех?

Измерването на личния и професионалния успех се съдържа в една дума – удовлетвореност. Удовлетвореност от постигнатите резултати, удовлетвореност от помощта, която благодарение на бизнеса съм имала възможност да оказвам на хората. Удовлетвореност от създаването на нещо мое, което е възникнало като идея, минало е през етапа на реализация и се е наложило като бизнес.

С какво най-много се гордеете?

С факта, че чрез произвежданите в завода карти доказвам как и в България, въпреки ограничените ресурси и сложната бизнес среда, може да се създаде продукт на високо международно ниво и да се предлагат услуги, които да бъдат предпочитани пред предлаганите от конкуренти с дългогодишно присъствие и опит в този бранш.

Какво все още не сте успели да направите? Какво ви предстои като надграждане в бизнеса?

В момента работя по реализацията на проект, различен от основната дейност на фирмата, но отразяващ моята вътрешна същност и необходимост. Става дума за изграждане на уеб базирана платформа за резервиране на услуги и плащането им онлайн – нарича се easybook.bg
Идеята за тази платформа се роди по време на съвместната ни работа с автора на книгата „Тенис – една прекрасна игра“ Кирил Германлиев – майстор на спорта и един от най-успешните треньори по тенис в България.
Докато подготвяхме за издаване книгата, осъзнахме, че в момента е изключително трудно човек да си запази час за игра на определен корт. За целта трябва да се звъни безброй пъти по телефона, да се уточняват графици на треньори, на кортове, да се потвърждават часове – без гаранция, че като се отиде на място, часът няма да е зает от някой друг.
Бързо си дадох сметка, че това се отнася не само за ангажименти, свързани със спорта, но и при всякакви други резервации – за фризьор, стоматолог и друг вид услуги, които се налага да ползвам в ежедневието. Като човек, завършил информатика и с лимитирано свободно време, осмислих необходимостта от създаване на уеб платформа, чрез която да мога да резервирам и плащам услуги от компютър и телефон в удобно за мен време. Такава резервационна система предлага изключително удобство на крайния клиент и пести време. Дава гаранция, че мястото и часът ще са запазени именно за него, че екипът в обекта ще е подготвен за извършването на резервираната от него услуга. Платформата дава възможност за бързо намиране на най-близките обекти, предлагащи необходимите ни услуги, чрез нея можем да стигнем до търсен специалист, лекар, козметик, когото знаем само по име.
А на търговците от платформата easybook.bg предоставя софтуер за управление на бизнеса им. С негова помощ собственикът на търговския обект управлява услугите си, цените им, графика на служителите си, дефинира работното време, може да продава и продукти. Голямо предимство е гарантирането на резервираната услуга чрез предварителното й плащане от страна на клиента.
В еasybook.be могат да се правят резервации на услуги в категориите ЗДРАВЕ, КРАСОТА, СПОРТ, БИЗНЕС и др. През последната година формирах екип, към който се присъедини и Теодора Колева, човек с дълъг и ценен опит – с нея работим по финалната реализация на проекта. Силно вярвам, че в обозримо бъдеще easybook.bg ще се превърне в необходимост и ще се използва масово от крайните потребители за намиране и резервиране на желаните от тях услуги.

Вие лично как съчетавате всички роли, в които ви се налага да влизате – и в личния живот, и в работата си?

Съчетаването на всички роли – и лични, и служебни – изисква много енергия и е възможно само чрез много добра организация и воля за успех. Структурирам задачите през деня си така, че да имам достатъчно време и за децата, и за хобито си, и за срещи с приятели. Струва ми се, че успявам.

Галерия

Интересувате се от кредит?
Заявете консултация с наш кредитен специалист и той ще отговори на всички Ваши въпроси!

Съгласен съм с обработването на предоставените от мен лични данни. Запознат съм с информацията по чл. 13 и чл. 14 от Общия регламент за защита на данните. Заяви консултация