Любопитно | 07.05.2019

Как да сме красиви през лятото

 

Д-р Здравкова, как да подготвим кожата си за морето?

За да се запазим млада кожата си и да стимулираме здравословното почерняване, трябва да подготвим кожата си за по-засиленото излагане на слънце. Подготовката включва няколко етапа: увеличава се постепенно излагането на слънце. Трябва да се започне с 15 минути първия ден и да се увеличава с толкова всеки ден. Така кожата ще натрупва тен постепенно, като се избягват изгарянията и беленето. Кожата трябва допълнително да се хидратира с лосиони за след слънце или естествени масла.

Какви правила трябва да спазваме, ако сме се епилирали преди плажа?

Трябва да се информирате за правилата относно излагането на слънце спряво вида епилация, който сте използвали – преди да се изложите на слънце, проверете дали това не е забранено. При фотоепилация две седмици преди и след процедурата не бива да се излагате на слънце. При кола маската не се препоръчва излагане на слънчеви лъчи в деня на самата процедура или до успокояване на кожата при по-чувствителните хора.

Как да изберем най-подходящия слънцезащитен продукт?

За да изберете най-подходящия слънцезащитен продукт, трябва първо да определите вашия тип кожа. Учените класифицират 6 фототипа, според цвета на кожата:

1 тип: много бяла кожа, светли очи, руси или рижи коси. Хората от този тип са силно застрашени от слънчеви изгаряния, като кожата почервенява, но не почернява.

2 тип: светла кожа, руси, рижи или светлокестеняви коси, зелени или кафяви очи. Хората от този тип са застрашени от изгаряне, но придобиват лек тен.

3 тип: “средна” кожа, кестеняви или тъмни коси, кафяви очи. Хората от този тип почерняват равномерно и прогресивно.

4 тип: матова кожа, кафяви или черни коси, кафяви или черни очи. Хората от този тип най-лесно достигат желания бронзов тен и рядко изгарят.

5 тип: тъмна кожа, черни очи и коси. Хората от този тип натрупват силен тен, наподобяващ цвят на тъмен шоколад.

6 тип: черна кожа, очи и коси. Кожата е перманентно оцветена и не натрупва допълнителен тен.

За фототипове 5 и 6 учените препоръчват нисък фактор на защита, тъй като кожата има развито усвояване на слънчевите лъчи, тоест под 6 фактор (SPF). За фототип 4 учените препоръчват поетапно намаляване на защитния фактор и продукти от 6-10 фактор (SPF).

За фототипове 2-3 учените препоръчват продукти със среден слънцезащитен фактор – 15–25 фактор (SPF). За фототип 1 децата и участъците от кожата, на които има татуировки, учените препоръчват продукти с висок слънцезащитен фактор – 30-50 фактор (SPF).

Как да използваме правилно слънцезащитните продукти?

Правилната употреба на слънцезащитните продукти изисква да сe нанася слой от продукта върху кожата на всеки 2 часа и след всяко излизане от водата. Нанасянето трябва да е равномерно, най-добре с кръгообразни движения от най-ниската част на тялото – стъпалата, в посока към главата. Така освен че продуктът ще попие добре, ще сe стимулира и кръвообращението.

Съветваме да се избягва стоенето и излагането на слънце в периода от 11 до 16 ч. през лятото. В останалото време трябва да се ползват слънцезащитни продукти с колкото е възможно по-висок фактор. Това помага да приемаме витамин Д, но и да предпазим кожата си от вредните UVA и UVB. Всички знаем, че с увреждането на озоновия слой все повече от вредните лъчи достигат до нас.

На коя възраст кожата е най-податлива на вредното въздействие на слънцето?

Кожата при децата е по-чувствителна от тази на възрастните, защото техният хидролипиден слой е по-малко развит. А и фактът, че те често играят навън, ги излага на 3 пъти по-голяма слънчева радиация, отколкото възрастните. Затова при всяко излизане е хубаво да защитите детето си със слънцезащитен крем с фактор поне 15. Бебетата не трябва да бъдат излагани на пряка слънчева светлина, но е хубаво да бъдат извеждани навън, за да приемат по естествен начин изключително полезния за развитието на костите витамин Д.

Какви разкрасителни процедури са подходящи за лятото?

Кожата често е дехидратирана и се нуждае от хидратация през летните месеци. Много подходящи са процедурите мезотерапия, богата на хиалуронова киселина, и комплекс от витамини, които хидратират кожата и намаляват увреждащото действие на ултравиолетовите лъчи, а така забавят и преждевременното стареене. Мезолифт е друг ефективен метод за подмладяване на кожата, защото съдържа само хиалуронова киселина и намалява фините бръчки, освежава кожата на лицето. Плазмотерапията е процедура, изключително подходяща за летните месеци, значително повишава колагеновата синтеза, цялостно регенерира и освежава кожата.

През този сезон и устните се дехидратират, напукват и губят обем.

Това може да бъде възстановено с поставяне на филър хиалуронова киселина, устните стават по-сочни и оформени. Процедурата е сред най-често прилаганите през лятото.

Неприятните бръчици около очите, между веждите и по челото могат да бъдат загладени чрез инжектиране на ботулинов токсин.

Много ефикасна и безопасна процедура за намаляване на изпотяването в подмишниците е инжектирането на ботокс.

Радиочестотната терапия с лазер е процедура, която може да се извършва и през лятото. Тя стимулира фибробластите за производство на нов колаген и цялостен лифтинг ефект се постига само след 4 процедури.

Препоръчително е веднъж месечно да се посещава квалифициран козметик, който ще почисти лицето и ще приложи подходящи хидратиращи терапии, масаж на лице, грижа да околоочния контур.

През летните месеци е особено важна и грижата за тялото.

Процедурите за обезкосмяване на някои области – подмишници, интим, могат да продължат целогодишно. С подходящ слънцезащитен фактор върху тези зони няма риск от усложнения.

Антицелулитните процедури са подходящи целогодишно,но се препоръчва да са особено интензивни през пролетните месеци, за да постигнем желания резултат за лятото.

Кои процедури не се правят през лятото?

През летните месеци ултравиолетовите лъчи въздействат най-силно върху кожата, като увреждат на първо място епидермиса, но проникват и в по-дълбоките слоеве. Затова на първо място се препоръчва през периода май-септември да не се правят процедури, свързани с премахването на клетки на епидермиса – това са пилингът и избелването на кожата, аблативните лазерни процедури. Би могло да се прилагат по-леки пилинги с нисък процент вещество за общо освежаване на кожата, за стягане на порите и изсветляване на леки повърхностни пигментации, но задължително съчетано с висок фактор фотозащита.

За избелване на кожата е най-подходящ периодът между месеците септември и март, защото през останалото време може да се получи обратен резултат – засилване на пигментацията.

През лятото не трябва да се отстраняват също новообразувания като папиломи, бенки, кератоми и т.нар. съдови “звездички”. Под въздействието на слънцето на мястото на отстранената бенка може да възникне устойчива пигментация и ще се наложи повторно отстраняване.

Трябва да се внимава и с маските за лице. Лимонът, краставицата, ягодите и други продукти съдържат фруктови киселини и избелват кожата. След тяхната употреба не се препоръчват слънчеви бани за период от 1-2 дни, за да се избегне появата на пигментни петна.

Кога е най-удачно време за ботокс?

През лятото един от най-лесните и бързи начини за подмладяване е чрез инжекции с ботокс. Тази безболезнена, бърза процедура позволява да изчезнат дълбоките мимически бръчки, осигурявайки свеж, естетически приятен външен вид. Целият процес на инжектиране е около 15 минути , а ефектът е средно между 3-6 месеца. Добре е да се направи преди летните отпуски, за да обхване лятото, когато най-интензивно набръчкваме зоните около очите, между веждите и челото. Обикновено процедурата се повтаря през есенните или зимните месеци. Добре е да се знае,че ефектът започва средно от 2-3 дни до 10 дни след процедурата, така че ако искаме да изглеждаме свежи за морето или лятно събитие, е удачно да направим процедурата поне 2 седмици преди това.

Как могат да бъдат премахнати луничките?

Решението на този проблем винаги трябва да бъде комплексно и включва както високостепенна слънцезащита и локални изсветляващи продукти, така и специализирани процедури – лазерна терапия, химически пилинг, мезотерапия и др. Желателно е повечето такива терапии да не се осъществяват през летните месеци и при планирано излагане на действието на слънчевите лъчи, защото се засилва рискът от хиперпигментации.

Галерия

Интересувате се от кредит?
Заявете консултация с наш кредитен специалист и той ще отговори на всички Ваши въпроси!

Съгласен съм с обработването на предоставените от мен лични данни. Запознат съм с информацията по чл. 13 и чл. 14 от Общия регламент за защита на данните. Заяви консултация