Новини | 19.11.2021

Фондът Sustainable Lady раздаде 10 000 лв в подкрепа на жени предприемачи

На специална церемония на 19 ноември в София бяха обявени победителите в две категории: Стартиращ бизнес и Работещ бизнес. Специалното жури бе в състав:   Ваня Манова - Мениджър на Мастъркард за България, Северна Македония, Албания и Косово; Надя Кошинска - Директор Банкиране на МСП и член на УС на Fibank и Мира Баджева - журналист и издател. То трябваше да избере само две първи места, сред множество получени кандидатури, всяка от които с полезна и ценна за обществото насоченост.

Светослава Симеонова от платформата „Sofia2Go” грабна 5000 лв финансиране и първо място в категория Стартиращ бизнес. Тя е собственик на проект, насочен към решаването на проблема с разхищаването на храна. Първо място в другата категория – тази за вече работещ бизнес, взе Елица Илиева, собственик на „Елиан Дженерейшън Варна” ЕООД -  първият еко френдли бар във Варна, създаден още през 2015 г.

В категория Стартиращ бизнес две втори места получиха еднакъв брой гласове. В тях попада Ивелина Атанасова – Генчев от „SCOOP”: система за анализ и програма за развитие на устойчиви бизнес политики - унифицирана атестaционна система за измерване и анализ на социалната, икономическа и екологична устойчивост на бизнеса. Другият награден проект е на Нуша Спирова – Огнянова от „Cactus lab - The First Plant Maker Space”, където възрастни и деца могат да експериментират, учат и създават с растения.

На трета позиция в категорията бе класирана Диана Бонева, създател на „Bikee.Fun” – платформа за отдаване на електрически велосипеди под наем.

В категория Работещ бизнес журито определи второ място за Ренета Борисова от „Енергомонитор България” ЕООД, които осъществяват търговия с интелигентни продукти за дистанционен енергиен мониторинг и мениджмънт в реално време. Същият брой точки получи Гергана Новева от „Джипитиес” ЕООД - еко ориентирано производство с рециклирани и биоразгжрадими материали. Трета в конкруса е Виктория Цачева от „Асоциацията за социална отговорност и развитие чрез иновации” (АСОРИ), които провеждат ежегоден интердисциплинарен културен фестивал. Дамите на второ място в двете категории получиха грамота и Сребърна монета "Българска роза", а тези, които са на трето място - грамота и Сребърно кюлче-медальон „Глаголица”.

„Фондът Sustainable Lady, част от програмата Smart Lady на Fibank, има основната цел – да подпомогне жените, желаещи да развиват или развиващи устойчив бизнес. Устойчивият бизнес се крепи на няколко основни стълба – образование, равен старт, иновации, кръгова икономика, но най-важното е желанието да работиш в името на глобалната идея -  да оставиш на идните поколения една по-чиста планета. Това видяхме  и във всеки един от проектите на дамите, кандидаствали с идеите си. Което още веднъж доказа тезата ,че последователните, малки стъпки, които ежедневно всеки едни от нас извървява в посока устойчивост, ще доведат задължително до желаният успех на глобално ниво”, коментира Илона Станева, директор маркетинг и реклама в банката.

Организаторите са си поставили за цел да стартират и социално-отговорна инициатива, с която да се подпомогнат допълнително дейностите на Фонда за 2022 г., за да може той да подава ръка на все повече иновативни идеи, насочени към опазване на околната среда.

Интересувате се от кредит?
Заявете консултация с наш кредитен специалист и той ще отговори на всички Ваши въпроси!

Съгласен съм с обработването на предоставените от мен лични данни. Запознат съм с информацията по чл. 13 и чл. 14 от Общия регламент за защита на данните. Заяви консултация