Интервюта | 04.07.2023

Анна-Мария Маркова, която спечели грант от Sustainable Lady Fund, в категория „Стартиращ бизнес“

Защо проектът „Aerospheric” е иновативен, разкажете повече за създаването му и идеята му?

„Aerospheric” е проект, чиято концепция създадох по време на менторската програма за жени предприемачи, в която имах привилегията да участвам тази година. Още в началото имах силното желание да създам бизнес, който да бъде устойчив и да е в моята професионална  сфера - авиацията, но ми липсваше правилната структура и среда, за да развия идеята. Менторството на дамите от програмата и споделянето на опита на участничките в нея ми беше безценно, за да успея да формулирам идеите си и да ги синтезирам в завършена концепция. Моята лична мотивация за подобен проект дойде като естествено продължение на страстта ми към летенето,  с която съм отраснала и любовта ми към природата и нейното опазване, което е заложено в мен от дете. Семейството ми има дългогодишна история в българската авиация и формирането ми като личност е силно повлияно от една страна от баба ми, която от малка ме водеше на планински преходи и от друга страна от баща ми и от неговите истории за прачичо ми, който е бил един от защитниците на София по време на Втората световна война. Друг основополагащ фактор беше възможността да живея във финландската част на Лапландия за няколко години и да бъда част от тяхната култура, която е изградена с голям фокус около опазването на околната среда и поставянето й като обществен приоритет. Финландия е от един от лидерите в създаването и имплементирането на технологии за възобновяеми източници на енергия и затова взех решението, че ще уча инженерство на устойчиви решения в техен университет. Този мой житейски опит и усещането за идване на правилния тайминг за осъществяване на такъв проект е в основата на създаването на „Aerospheric”. В началната си фаза той представлява изграждането на пространство – обучителен и посетителски център – в сградата на бившо училище, намиращо се на час от София, което е наша собственост. Центърът ще бъде място за посещение за любителите на авиацията на всякакви възрасти и ще предоставя възможности за семинари, обучения и участие в разнообразни активности. Като втора фаза на проекта е изграждането на консултантски бизнес, фокусиран върху компании в авиационната индустрия и летищата в района (Източна Европа) и в тази фаза идва иновативният подход на проекта - предоставянето на уникални за България услуги, чиято цел е намаляването на въглеродния отпечатък на компаниите в сектора.

Как очаквате да се развие вашият проект в бъдеще и какви ще бъдат ползите от него?

За начало предстои изграждането на посетителския център, което включва ремонтирането на сградата, създаването на възможности за провеждане на активностите, подобряването на инфраструктурата в района на училището и създаването на бранда като такъв с присъствие в социалните мрежи. Целта ми е посетителите да се докоснат до авиацията по нов начин – чрез интерактивни инсталации с информация за вълнуващите нови технологии в индустрията ни, семинари и срещи с цел опознаване на възможностите за професионално развитие и обучения в контекста на осъществяването на по-голяма устойчивост в индустрията. Ползите от подобен проект за обществото са най-вече от образователен и развлекателен характер, като от цялото си сърце се надявам да успеем да запалим в хората искрата на любовта към летенето и да ги информираме за иновациите в сферата, които предстоят да станат част от ежедневието ни в близко бъдеще. Живеем в изключително вълнуващо време, в което пътуването с летящи таксита, завръщането към използването на пътническите свръхзвукови самолети и възможността за доставяне на стоки до другия край на света чрез дронове са само част от това, което скоро ще бъде наша реалност. „Aerospheric” ще спомогне за повишаване на информираността и за осъществяването на разнородни практики, които да допринесат към намаляването на негативните последствия за природата, за които индустрията ни е отговорна. Като член на Управителния съвет на Международната организация на жените в авиацията имам и лична моя кауза да популяризирам професионалните възможности, които жените имат в сферата. Познавам жени на високи постове в авиацията, които успешно изграждат кариерите си в чужбина и се надявам в бъдеще в България да се изгради достатъчно силна екосистема, която да подкрепя професионалното ни развитие.

През какви трудности очаквате да минете и как ще се справите с тях?

Трудностите идват главно от мащаба на подобен проект и осъществяването на правилните сътрудничества, за да може да се реализира. Финансирането на проекта зависи от няколко институции и е само първата крачка към успешното осъществяване на дейността. Следват няколко много интензивни години на изграждане на центъра и бранда. Като човек, който работи и следва в две висши заведения, едно от главните препятствия пред мен е това да успея да организирам времето си правилно и да съм достатъчно ефективна в приоритизирането на задачите си. Хубавото е, че се зареждам силно от вътрешното си усещане, че моментът е правилният и, че е перфектният да осъществя проекта. Справянето с препятствията за мен е комбинация от това да съхранявам личната си енергия и време за важните неща, да се уча непрестанно и да имам добър режим на почивка и спорт. Зареждам себе си с позитивна енергия чрез преходи в планината и някои от най-добрите ми идеи се раждат точно там, нависоко.

Как смятате да използвате наградата, която получихте от Sustainable Lady Fund?

Наградата от фонда планирам да използвам за създаването на професионален фирмен сайт и за финансиране на консултации с водещи експерти относно бизнес модела и структурата на компанията. Изключително съм благодарна за високата оценка да бъда припозната като „Sustainable Lady” и се радвам, че фондът ще бъде първият в историята на компанията.

Интересувате се от кредит?
Заявете консултация с наш кредитен специалист и той ще отговори на всички Ваши въпроси!

Съгласен съм с обработването на предоставените от мен лични данни. Запознат съм с информацията по чл. 13 и чл. 14 от Общия регламент за защита на данните. Заяви консултация