Програма Smart Lady

Фонд Sustainable Lady

Природа, сила, промяна. Неслучайно всички тези думи са в женски род.

Mastercard® и Fibank вярват в силата на жените да променят света и създават фонд Sustainable Lady за подкрепа на иновативни зелени старт-ъп проекти именно на български жени предприемачи. Фондът е част от програмата Smart Lady, предлагаща не само финансиране, но и широка платформа, която чрез семинари и срещи свързва жените и им помага да надграждат своите умения и да намират съмишленици за вдъхновение и кураж. Също като Mastercard Зелена мрежа, част от която е тази инициатива.
 
Фондът ще даде възможност на стартъпи и проекти за интелигентни решения за борба с климатичните промени, замърсяването и опазването на природното богатство да спечелят менторски сесии и финансиране на дейността си.
В конкурса ще бъде подкрепена:
 • една идея с 5000 лв. в категория стартиращ бизнес
 • една идея с 5000 лв. в категория развиващ се бизнес
  
Срок за кандидатстване до 15/10/2021 г.
  

Благодарим на всички участници!

Конкурсът приключи, а печелившите кандидартури ще обявим на 19.11.2021 г.

Smart Lady

Жури фонд Sustainable Lady
 • Мира Баджева

  Мира Баджева

  Мира Баджева е издател и журналист с 30-годишен опит във всекидневници, списания, телевизия и онлайн платформи, с разнородни роли в тях: като редактор, тв водещ, политически коментатор, независим продуцент и блогър. 16 г. съчетава журналистиката с мениджърските функции като издател на най-дълголетните български списания “Жената днес” и “Наш дом”. Собственик е на единственото по рода си списание за пътешествия и травел лайфстайл в България – VOYAGE, което е на пазара от почти десетилетие. В периода 2008-2012 г. e продуцент, автор и водещ на публицистичното токшоу “Отпечатъци” в неделя сутрин в ефира на bTV. В продължение на 9 г. е главен редактор на сп. “Жената днес” (2003-2012). Завършва Класическата гимназия и история в Софийския университет. Специализира културна антропология, психология и кино документалистика във филмовото училище Met Film School в Лондон. Член е на управите на работодателския Съюз „Произведено в България“ и на АБУЖЕТ (Асоциацията на пишещите за пътешествия писатели и журналисти).

 • Надя Кошинска

  Надя Кошинска

  Надя Кошинска, над 25 години опит в банковото дело, последователно заемала ръководни позиции в БНБ и Fibank. От 2017 г. е член на Управителния съвет на Fibank и Директор на дирекция „Банкиране на МСП“.  През 2018 г. г-жа Кошинска, съвместно с екипа на Fibank даде старт на програмата в подкрепа на жените в бизнеса – Smart Lady. Нейното мото: "Ако искате да имате успех, не трябва да го превръщате в своя цел. Разковничето е не да се безпокоите дали ще успеете, а да  преследвате мечтите си,  всяка мечта ни е дадена заедно със силата за нейното осъществяване“

 • Ваня Манова

  Ваня Манова

   Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Северна Македония, Албания и Косово, от 12 години отговоря за развитието и изпълнението на локалната стратегия на мулти-инфраструктурната технологична компания Mastercard, лидер в електронните разплащания, решенията за кибер сигурност и финтех иновациите. Ваня работи активно за въвеждане на технологиите на Mastercard за подобряване на средата и насърчаване на мобилните плащания, дигиталните решения за устойчиво развитие и иновативните решения за конкурентоспособността на малкия бизнес и публичния сектор.